Hva er et hyperscale datasenter?

Design uten navn (1)

Hyperscale datasentre er enorme fasiliteter som er bygget og designet for å håndtere storskala IT-infrastruktur. Denne typen datasenter er derfor ofte eid og benyttet av virksomheter som stiller ekstreme krav til skalerbare og robuste tjenester innen databehandling- og lagring. Hyperscale datasentre er ofte assosiert med selskaper som Microsoft, Google, Amazon og Facebook.

Hva betyr hyperscale?

I denne sammenheng betyr hyperscale, eller hyperskalering på norsk, muligheten til å “skalere opp” IT-infrastrukturen. Dette ofte med et større tjenestelag på toppen av infrastrukturen.

Hva kjennetegner et hyperscale datasenter?

Hyperscale datasentre er betydelig større enn vanlige datasentre. I tillegg er de kapable til å ivareta et større volum data enn andre.

Andre elementer som kjennetegner hyperscale datasenter er:

  • Energikilder. Hyperscale datasentre krever mye energi for å betjene serverne og nedkjølingssystemene. Selv om mange av disse anleggene har en lav PUE (Power Usage Effectiveness), er det mange leverandører som bygger i områder med billigere elektrisitet som følge av størrelsen og kraftbehovet. Mange velger også å drive datasentrene sine fra bærekraftige kilder for å forbedre energieffektiviteten.
  • Sikkerhet. Det stilles svært strenge sikkerhetskrav ved hyperscale datasentre. Å få fysisk tilgang til disse sentrene vil være omtrent umulig, med mindre du er autorisert. De sikrer også nettverket sitt mot sikkerhetsangrep, gjennom konfigurering av brannmurer og kryptering av alle datapunkter.
  • Automasjon. Hyperscale datasentre inneholder tusenvis av servere og andre typer maskinvare, i tillegg til støtteinfrastruktur som strøm- og kjølesystemer. Manuell overvåking av systemer i så stor skala er derfor ikke mulig. Av den grunn benytter hyperscale datasentre seg av automatisering gjennom ulike systemer, som overvåker, måler og administrerer ressurser på tvers av hele infrastrukturen.

Oppsummering

Et hyperscale datasenter er en type datasenter som er spesielt designet for å håndtere og lagre store mengder data. Denne type datasenter assosieres derfor ofte med store selskaper, som Google og Amazon. Som følge av sin størrelse, skiller hyperscale seg fra andre datasentre med sitt enorme behov for energikilder, strenge krav til sikkerhet og automasjon.

Ønsker du å lese mer generelt om datasentre og hvilke typer som finnes? Da anbefaler vi å lese denne:

ArtikkelHva er et datasenter?

Har du noen spørsmål om GreenBox eller våre produkter? Ikke nøl med å ta kontakt med oss!

Flere artikler

DCIM (data center infrastructure management)

10. mai 2023

DCIM er en forkortelse for “Data Center Infrastructure Management” og et viktig område i et…

Les mer

Densitet i datasenter

10. mai 2023

Densitet i et datasenter vil si hvor mye IT-utstyr som kan bli plassert på en…

Les mer

Spillvarme (overskuddsvarme)

10. mai 2023

Spillvarme, ofte omtalt som overskuddsvarme, er et begrep som benyttes om varmen et datasenter produserer.…

Les mer

OPEX i et datasenter

10. mai 2023

OPEX står for «Operating Expenses» og er alle kostnader som er knyttet til driften av…

Les mer