Hva er et colocation datasenter?

Colocation data center racks

Et colocation datasenter er et datasenter som flere kan samlokalisere seg i for å oppnå økonomiske og bærekraftige driftsfordeler. Datasenteret står for plass, strøm, tilgang til internett eller ethernet, kjøling og sikkerhet, samt andre tjenester kunden har behov for. Formålet er å gjøre det enklere og billigere for kunden å drive IT-infrastrukturen sin eller skalere etter behov.

Hva innebærer det å benytte seg av et colocation datasenter?

Når bedrifter benytter seg av colocation, eller samlokalisering, vil deres servere og nettverksutstyr bli lagret hos en tredjeparts-tjenesteleverandør i et eksternt datasenter. Det vil si at en kunde leier en plass til utstyret sitt i et sikkert anlegg, der serverne blir vedlikeholdt enten av kunden selv eller kvalifisert IT-personell fra datasenter-leverandøren.

Det er hensiktsmessig for bedrifter å flytte til et datasenter om de ikke lenger ønsker å ha ansvar for å lagre, håndtere og vedlikeholde egen infrastruktur, redusere operasjonelle kostnader og framtidige investeringer.

Hva betyr colocation?

Colocation, eller samlokalisering på norsk, vil si at servere og annen maskinvare fra ulike bedrifter er lokalisert på samme datasenter.

Colocation kan også bety at bedriften har plassert serverne sine på flere ulike colocation datasentre. Dette kan for eksempel være aktuelt for bedrifter med store geografiske avstander, og som ønsker at serverne deres skal være i nærheten av de ulike fysiske kontorene.

Hva er fordelene med et colocation datasenter?

Et colocation datasenter gir bedrifter en rekke fordeler, inkludert:

  • Pålitelighet. Et colocation datasenter tilbyr kjøling, strøm og kommunikasjonssystemer som sikrer kontinuerlig tilkobling. Datasentre gir også god beskyttelse ved strømbrudd, da de har gode rutiner for sikkerhetskopiering. Noen datasentre kan garantere opp mot 100% oppetid på sine tjenester.
  • Bedre ytelse. Elektronisk utstyr trives best i et temperaturregulert, støvfritt miljø. Et colocation datasenter tilbyr svært gode kjølesystemer med komponenter som sørger for at luften strømmer gjennom på en god måte og at riktig temperatur opprettholdes.
  • God sikkerhet. Et colocation datasenter tilbyr høy grad av fysisk sikkerhet gjennom adgangskontroll, kameraovervåkning og flere fysiske barrierer slik at bedriftenes data til enhver tid er godt beskyttet.
  • Hastighet. Colocation datasentre tilbyr kostnadseffektive tilkoblinger til flere internettleverandører, som sikrer topp ytelse ved tilkoblingsbrudd eller overbelastning. 
  • Ansatte som kontinuerlig passer på. Datasentre har IT-personell som overvåker og vedlikeholder serverne.

Hva er forskjellen på colocation og skytjenester?

Hovedforskjellen mellom colocation og skytjenester er måten dataene lagres og administreres på.

Som nevnt innebærer colocation at bedrifter flytter sine egne servere, som de selv har satt opp eller ønsker å få satt opp, til et eksternt datasenter. Inkludert i dette er bruk av datasenteret sin strøm og kjøling, samt internett og sikkerhetssystemer.

Ved skytjenester derimot, benytter bedrifter seg av skyleverandøren sin server for å lagre data. Det er med andre ord leverandøren som er ansvarlig for å sette opp infrastrukturen.

En annen forskjell er kostnaden. Skytjenester vil koste mer på sikt, da kostnaden øker i takt med mengden data som skal lagres og strømprisene. Ved colocation derimot leier bedriften kun plass til serverne og datalagringsutstyr, ikke selve datalagringen, noe som gjør det mindre kostbart over tid.

Ønsker du å lese mer generelt om datasentre og hvilke typer som finnes? Da anbefaler vi å lese denne:

ArtikkelHva er et datasenter?

Vurderer du å flytte serverne dine til et colocation datasenter?

Vi i Greenbox tilbyr colocation der serverne dine plasseres i Greenbox rack-system som inkluderer ulike kjølealternativer. Les mer om produktet vårt her.

Har du noen spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss!

Flere artikler

DCIM (data center infrastructure management)

10. mai 2023

DCIM er en forkortelse for “Data Center Infrastructure Management” og et viktig område i et…

Les mer

Densitet i datasenter

10. mai 2023

Densitet i et datasenter vil si hvor mye IT-utstyr som kan bli plassert på en…

Les mer

Spillvarme (overskuddsvarme)

10. mai 2023

Spillvarme, ofte omtalt som overskuddsvarme, er et begrep som benyttes om varmen et datasenter produserer.…

Les mer

OPEX i et datasenter

10. mai 2023

OPEX står for «Operating Expenses» og er alle kostnader som er knyttet til driften av…

Les mer